Op maandag 3 januari heeft het Kabinet besloten om de scholen in het primair onderwijs en de buitenschoolse opvang vanaf 10 januari 2022 te heropenen.

Om kinderen en personeel verantwoord naar school en opvang te kunnen laten gaan, gelden de aanvullende maatregelen die tot de verlengde kerstvakantie zijn gehanteerd. De wijzigingen die op 24 december jl. zijn doorgevoerd in het protocol kinderopvang en corona komen daarmee weer te vervallen.

Dit betekent dat:

  • Nauwe contacten binnen de kinder- of gastouderopvang vallen niet onder categorie 2 in het bron- en contactonderzoek van het RIVM en de GGD. Kinderen en immuun beschouwde medewerkers/gastouders hoeven bij een nauw contact binnen de kinder- of gastouderopvang niet in quarantaine, tenzij de GGD anders aangeeft (bijvoorbeeld als er meerdere besmettingen in een groep zijn). Wel geldt het advies om bij klachten te testen.
  • Voor niet-immune medewerkers of gastouders die een nauw contact zijn binnen de kinder- of gastouderopvang geldt er wél een quarantaineadvies.
  • Met het vervallen van de op 28 december gepubliceerde quarantaineregel, gaan we niet specifiek in op het verschil tussen 1 of 2 besmettingen of meer dan 2. In alle gevallen geldt: bel het GGD-scholenteam om een advies op maat te krijgen.

De branchepartijen in de kinderopvang zijn door het kabinet gevraagd om – waar dat kan – voorrang te geven aan zorgpersoneel, wanneer zij tijdelijk meer opvang willen afnemen, wanneer de zorgprofessional op de wachtlijst staat, of uitbreiding van het contract nodig is. We weten dat de ruimte zeer beperkt zal zijn vanwege het personeelstekort en de wachtlijsten. Maar toch: mocht die ruimte er wel zijn en daardoor net een extra paar handen op de IC of in de thuiszorg mogelijk zijn, onze dank is groot.

Download hier het protocol met geel gearceerd de wijzigingen

Download hier het protocol zonder arcering

Deel dit nieuwsbericht