Onze missie: integer en optimaal
stelsel voor kinderopvang
De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) is een jonge vereniging die in april 2016 is opgericht door een aantal kinderopvangorganisaties vanuit een gedeelde visie op kinderopvang. Samen dragen we onze visie actief uit en willen we het debat over maatschappelijke kinderopvang versterken.
Onze werkwijze: dialoog, lobby en opinie
We gaan de dialoog aan met de politiek en beleidsmakers, andere brancheorganisaties, vertegenwoordigers van ouders, werknemersorganisaties, wetenschap, onderwijs-, zorg- en welzijnsorganisaties en pers over een integer en optimaal stelsel voor de kinderopvang en we zetten in op een sterke lobby. Daarin laten we duidelijk zien waar we voor staan en zijn niet bang om kleur te bekennen. Lees in standpunten onze opinie in de brieven die we stuurden aan de politiek over actuele kwesties.
Transparantie en openheid
We zijn een werkgeversorganisatie met een maatschappelijke opdracht. We winden hier geen doekjes om, zijn transparant en gaan graag de dialoog aan. Niet alleen met onze leden. We vinden het belangrijk dat iedereen die onze visie deelt, mee kan praten en kennis kan nemen van onze acties. Lees meer over onze inzet in Nieuws.
We zijn continu in gesprek met leden en behartigen hun belangen. Daarnaast informeren we onze leden over actuele ontwikkelingen en onderhandelen we namens de maatschappelijke ondernemers in de cao onderhandelingen.
Is BMK iets voor jou?
Herken je je in onze visie en aanpak en zijn jouw belangen dezelfde als de onze? Wij behartigen ze graag en zijn altijd op zoek naar partners die onze visie actief onderschrijven en samen met ons invulling geven aan het waarmaken van onze droom. Er zijn veel mogelijkheden voor jou om een actieve rol te spelen binnen onze jonge organisatie.
Waar staan wij voor?
Kinderopvang is een duurzame publieke voorziening
De BMK is een vereniging van kinderopvangorganisaties die kinderopvang ziet als een duurzame publieke voorziening voor de ontwikkeling van alle kinderen van nul tot en met twaalf jaar. Een wettelijk verankerde basisvoorziening die zorg draagt voor de ontwikkeling van kinderen en het ouders mogelijk maakt werk, studie en zorg op een ontspannen wijze te combineren.
Zo levert kinderopvang een bijdrage aan de leefbaarheid van de samenleving. Kinderopvang wordt georganiseerd vanuit een maatschappelijke opdracht, waarbij rendementen behouden blijven voor de organisatie en/of aangewend worden voor duurzame kwaliteit en innovatie van de kinderopvang.
Wat willen wij bereiken?
Een samenleving waarin alle kinderen toegang hebben tot kinderopvang
Wij bieden alle kinderen van 0 t/m 12 jaar een gelijke kans om zich te ontplooien en we faciliteren de (arbeids)participatie van ouders zodat een ontspannen, inclusieve samenleving ontstaat, waarin kinderen zich welbevinden en iedereen kan participeren want kinderopvang is betaalbaar voor iedereen. Een samenleving waarin alle kinderen toegang hebben tot kinderopvang, onafhankelijk van de vraag of hun ouders werken en ongeacht de hoogte van hun inkomens.
Waarom kinderopvang?
Investeren in jonge kinderen loont
Kinderopvang draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. Investeren in jonge kinderen loont, de WRR zei het al (1). Het op jonge leeftijd aanleren van 21e eeuwse vaardigheden levert goed toegeruste burgers en medewerkers van de toekomst op.
Kinderopvang bevordert daarnaast de arbeidsparticipatie en maakt het voor ouders mogelijk werk en zorg te combineren.
Bovendien zorgt kinderopvang ervoor dat ouders hun bijdrage kunnen leveren aan de participatiemaatschappij (zorg voor hun eigen ouders, vrijwilligerswerk).
Tenslotte levert kinderopvang een waardevolle bijdrage aan de samenleving. Dankzij de kinderopvang kunnen kinderen al op jonge leeftijd gekend en gezien worden en kan, indien nodig, extra zorg geboden worden aan ouders en kinderen.
Kinderopvang is een belangrijk onderdeel van het sociaal domein.
(1) Investeren in kinderen loont, in het bijzonder op jonge leeftijd. De stroom wetenschappelijke studies die dat als conclusie hebben, is lang.” Uit WRR advies ‘Naar een lerende economie’ 2013, pagina 273.
Onze strategie en plannen
Wij vinden dat de kinderopvang een publieke voorziening moet zijn, net als de basisschool. De BMK deelt onze standpunten. Daar worden we blij van. Daarom zijn wij direct lid geworden, en dragen we uit waaróm we dat zijn.
Ghislaine Fonteijn-Driessen
directeur-bestuurder van Kanteel Kinderopvang
Maatschappelijk vertrouwen in de kinderopvang
We voeren een dialoog over de fundamenten van het stelsel, over kwaliteit (wetenschappelijke inzichten), over samenwerking tussen onderwijs, welzijn, zorg en kinderopvang en over goed werkgeverschap. Tot slot gaat het ook om het beïnvloeden van de publieke opinie om zo te werken aan het maatschappelijk vertrouwen in de kinderopvang.
Ons bestuur & team
Karen Strengers
Voorzitter
Raymond Clement
MIK/PIW Groep
Vicevoorzitter
Vanessa Weewer
Kinderwoud Kinderopvang
Vicevoorzitter
Yvonne Schubad
Dichtbij Kinderopvang
Bestuurslid
Corné Verhees
Atalenta
Bestuurslid
Zoë Kwint
Collectief Kindontwikkeling en 2Samen
Bestuurslid
Lone Linssen
Spring Kinderopvang
Bestuurslid
Erik Holtslag
Kinderopvang Purmerend
Bestuurslid
Harriëtte Koning
Directeur a.i.
Hélène Smid
Strategisch communicatieadviseur | pers en media
Hélène werkt alle dagen (m.u.v. vrijdagmiddag) en is bereikbaar op telefoonnummer 085-0218500 of op 06-15957352 (tijdens kantooruren).
Daniëlle Baas
Strategisch adviseur
Daniëlle werkt op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Zij is bereikbaar op 085-0218500 of op 06-26259216 (tijdens kantooruren).
Anouk Levert
Beleidsadviseur Pedagogiek en Kwaliteit
Anouk werkt op maandag, dinsdag en donderdag. Zij is op haar werkdagen tijdens kantooruren bereikbaar op 085-0218500 of op 06-156 834 78.
Maaike Vaes
Strategisch adviseur a.i.
Maaike heeft wisselende werkdagen en is tijdens kantooruren bereikbaar op 085-0218500 of op 06 – 15474758.
Lieke Gerritsen
Beleidsadviseur Arbeidsmarkt en HR a.i.
Lieke heeft wisselende werkdagen en is tijdens kantooruren bereikbaar op 085-0218500 of op 06 -10506210