Ruben Fukkink (hoogleraar universiteit Amsterdam):

We zoeken in het nieuwe schooljaar 4 basisscholen, met samenwerking met een bso, om mee te doen aan een kleinschalig onderzoek naar de belevingswereld van kinderen. We zoeken een mix van ‘groene’ locaties + locaties midden in een grotere plaats/stad.
De hoofdvraag is: wat is een goede school, wat is een fijne bso? Wat is volgens kinderen een goede kindertijd? Het antwoord op deze vraag geven de kleuters. Het kleinschalige onderzoek in Nederland, dat is goedgekeurd door de Universiteit van Amsterdam, wordt ook uitgevoerd in Denemarken en de Verenigde Staten.

Wat behelst het onderzoek?
We willen graag – op school en in de middag op de bso – korte gesprekjes voeren aan de hand van vier praatplaten: over plezier, veiligheid, je thuis voelen en ‘wat is eerlijk?’. Kinderen mogen praten in een gesprekje, zelf een tekening maken, en foto’s maken met elkaar.
De onderzoeker werkt samen met leerkracht en pedagogisch medewerker voor een praktische planning. De leerkracht en de pedagogisch medewerker werken samen met de onderzoeker: wat vertellen de kinderen ons? Het is dus een gezamenlijk project met …:
·      3-4x een gesprek in de klas (± 1 uur) en in de bso (± 1 uur)
·      een afrondende bijeenkomst waar we de gesprekjes, tekeningen en foto’s samen bestuderen
·      optioneel: aanschuiven bij een online meeting met Deense, Amerikaanse en Nederlandse collega’s/onderzoekers (voertaal Engels)

Opbrengst voor praktijk en opleiding
Aan het einde van het internationale onderzoeksproject weten we meer over wat kinderen willen op school, in de bso en in hun vrije tijd. En we verkennen of Nederlandse, Deense en Amerikaanse kinderen hierin van elkaar verschillen.
De resultaten èn de werkwijze met aandacht voor kinderparticipatie delen we met collega’s uit kinderopvang (bso) en basisschool in een artikel in een veldtijdschrift en de beroepsopleiding (Pabo, Pedagogisch Werk, AD-PEP).

Contactpersoon
Ruben Fukkink, Universiteit van Amsterdam & Hogeschool van Amsterdam
via LinkedIn of R.G.Fukkink@uva.nl

Lees de oproep van Ruben Fukkink op LinkedIn

Deel dit nieuwsbericht