Bijeenkomst Zicht op onderwijs: 15 november 2024, 09:30 – 13:00 uur
Als twee werelden samenkomen, kunnen we kinderen meer mogelijkheden bieden om zich te ontwikkelen.
Onderwijs en kinderopvang werken steeds vaker samen. Deze samenwerking krijgt onder andere vorm binnen een kindcentrum. In de praktijk zien we dat kinderopvang en onderwijs elkaar kunnen versterken, maar ook dat het twee verschillende werelden zijn. Om deze werelden nog beter met elkaar te verbinden, organiseren de PO-Raad en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), in samenwerking met de Vereniging Netwerk Kindcentra ( VNK) en EtuConsult, de komende periode twee bijeenkomsten. Hier bieden we onderwijs en kinderopvang de gelegenheid om bij elkaar in de keuken te kijken.
Zo leren kinderopvang en onderwijs elkaar beter kennen en krijgen zij zicht op wat er speelt en waar kansen liggen voor samenwerking. Op 15 november a.s. organiseren we de bijeenkomst Zicht op onderwijs. Speciaal bedoeld voor leidinggevenden en bestuurders werkzaam in de kinderopvang, die werken in een IKC, of de ambitie hebben een IKC te starten en meer willen weten over het primair onderwijs.
Zicht op (primair) onderwijs: het programma
9.30 uur Welkom door Job van Velsen
9.40 uur Opening door PO-Raad
9.50 uur Inzicht in onderwijs door Anko van Hoepen
Anko van Hoepen geeft de deelnemers een inkijk in het onderwijs. Van de historie tot hedendaagse ontwikkelingen en dilemma’s, van cultuur tot wet- en regelgeving. Kom meer te weten over het onderwijs en hoe dit georganiseerd is, aangevuld met facts and figures.
Over Anko van Hoepen
Anko kent de onderwijswereld vanuit de praktijk. Anko heeft jarenlange ervaring als directeur en als schoolbestuurder in Zeeland. Na Zeeland werkte Anko enkele jaren bij de PO-Raad maar de praktijk riep hem. Nu is Anko alweer een aantal jaar werkzaam als bestuursvoorzitter bij SPO Utrecht, een stichting voor openbaar primair onderwijs. Maak hier kennis met Anko.
11.00 uur Pauze
11.15 uur Keuze uit één van de onderstaande deelsessies
12.15 uur Plenaire afronding
12.30 uur Eenvoudige lunch
13.00 uur Einde
Deelsessie 1: de eerste stappen richting samenwerken
Door Job van Velsen, Etuconsult
Bij het starten van een IKC komen er veel vragen op je pad. Hoe kom je tot de keuze van een partner? Welke samenwerkingsvormen zijn er eigenlijk? Hoe neem je ouders en teams mee en hoe ga je om met wetgeving en cao? In deze deelsessie belicht Job stap voor stap een planmatige route richting een IKC. Zo krijg je een rugzak vol praktische informatie over IKC-ontwikkeling.
Over Job van Velsen
Job is specialist op het gebied van brede scholen, kindcentra en innovatieve concepten. Hij kent de praktijk; als directeur van één van de eerste IKC’ s in Nederland stond hij met zijn voeten in de klei. Inmiddels is Job alweer lange tijd op allerlei andere manieren bezig om samenwerking tussen onderwijs en opvang, welzijn en zorg en al die andere partijen die bij kunnen dragen aan een rijker aanbod voor kinderen te stimuleren en te helpen realiseren. Als adviseur, als spreker, auteur, moderator en als (mede) organisator van symposia en congressen, waaronder de Landelijke IKC-dag die ieder jaar in september met vele organisaties, waaronder PO-Raad en BMK wordt georganiseerd.
Deelsessie 2: het all-in-one model
Door Ad Vos, Vereniging Netwerk Kindcentra
Onderwijs en kinderopvang als één nieuwe organisatie. Hoe kom je tot dat model, waarom zou je dat willen en waar moet je op letten? In deze deelsessie neemt Ad Vos de deelnemers mee in tips, valkuilen en belangrijke vraagstukken. Deze deelsessie biedt je inzichten over de aanpak en route die leidt tot het samengaan van een schoolbestuur met een kinderopvangorganisatie.
Over Ad Vos
Ad Vos is mede-oprichter van de Vereniging Netwerk Kindcentra en heeft als bestuurder bij PIT Onderwijs en Kinderopvang het proces van samengaan van schoolbestuur en kinderopvang van begin tot het einde meegemaakt.
Praktische informatie
Zicht op Onderwijs vindt plaats op 15 november 2024 van 9.30 tot 13.00 uur.
Locatie: PO-Raad, Aidadreef 4, 3561 GE Utrecht
Voor wie: leidinggevenden en bestuurders werkzaam in de kinderopvang, die werken in een IKC, of de ambitie hebben een IKC te starten en meer willen weten over het primair onderwijs.