BMK bezoekt Hoera kindercentra in Panningen
Het grote voordeel van de zomer is dat we er op uit trekken en het land in gaan! Op bezoek bij kinderopvangorganisaties met stuk voor stuk een eigen verhaal of droom. Natuurlijk is het ontzettend leuk om enthousiast rondgeleid te worden en te zien hoe medewerkers met enorme toewijding hun werk doen. En hoe zij vol passie vertellen waarom ze doen wat ze doen; en waar hun hart ligt. Vaak zijn het organisaties die een duidelijke koers varen. Dat is ook niet zo vreemd want vaak staat er iemand aan het roer met een heel eigen visie op ondernemerschap en maatschappelijk bewustzijn.
Personeel werven kost weinig moeite
Zo belanden we na wat omzwervingen en niet meewerkende routeplanners in Panningen bij Hoera kindercentra. Hoera heeft vestigingen in Midden-Limburg en er werken ongeveer 230 mensen. Rudie Peeters, directeur sinds 2009, staat ons met verse vlaaien op tafel op te wachten. Stafmedewerker kwaliteit en communicatie Monique Kerpen en Maartje Boots, net in dienst bij Hoera, schuiven aan. We hebben een boeiend gesprek over de ontwikkelingen binnen Hoera de afgelopen 10 jaar. Ook in de crisisjaren wist Hoera zich goed staande te houden. Inmiddels is Hoera een bloeiende en groeiende organisatie. Onlangs werden 20 nieuwe mensen aangenomen om enigszins tegemoet te komen aan de grote vraag aan kinderopvang in de regio. Rudie geeft aan dat het de organisatie weinig moeite kost goed gekwalificeerd personeel aan te nemen omdat iedereen in Hoera meetelt; iedere functie is even belangrijk. En dat spreekt mensen aan.
‘Wij hebben een bepaalde omvang en dus ook de middelen en mogelijkheden om voorop te lopen, te innoveren en visionair bezig te zijn. We zijn ondernemers binnen onze eigen organisatie. We volgen de ontwikkeling in de sector heel goed en spelen hier vanuit onze eigen visie op in,’ aldus Monique.
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
De organisatie voelt ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid om in kleinere kernen het peuterwerk overeind te houden. Door goed management en door overnames van o.a. welzijn en kinderopvang, blijft Hoera groeien. ‘In de crisis zagen we dat mensen niet opzegden maar minder uren afnamen. Nu de crisis voorbij is, zien we autonome groei binnen de bestaande relaties die we hebben. De kleine lokale ondernemers die alleen ‘uurtje factuurtje’ kinderopvang aanbieden, vormen de grootste concurrentie. Ouders hebben het idee dat ze bij deze opvang voordeliger uit zijn’, vertelt Rudie.
De Babyspecialist
Hoera werkt volgens de visie van ‘de Babyspecialist’ en daarom bezoeken we graag de babygroep op een vestiging in de buurt. Bij hoge uitzondering mogen we even binnenkijken op de groep omdat de baby’s slapen. De babyspecialisten vertellen waarom het zo belangrijk is dat baby’s in een ruimte vol rust, gedempte kleuren en geluiden worden opgevangen. Dat zij steeds verzorgd worden door dezelfde persoon die zij van het begin af aan kennen. En wat dit doet voor de ontwikkeling van het kind. Het is een plek die rust en liefde voor het vak uitstraalt. Betrokken medewerkers die de best mogelijke opvang bieden en meedenken met ouders en verzorgers. Zo ontstaat er een veilige omgeving voor de allerkleinsten. Als de kleintjes gaan lopen, mogen ze naar de dreumesgroep ernaast en kunnen ze lekker spelen, ravotten en ontdekken in de prachtige tuin.
Unieke samenwerking en een indrukwekkend concept
Dat Hoera nooit stil zit en met alle partijen in de buurt een samenwerking aangaat, blijkt uit het nieuwste project van Hoera. In een grote loods waarin een sportcentrum huist, worden nu de bso, de oudere kinderen van de basisschool en binnen- en buitensportfaciliteiten geïntegreerd in een indrukwekkend concept genaamd ‘Kinderdroom’. Het project is tot stand gekomen in samenwerking met basisschool De Groenling, de verantwoordelijke wethouder binnen de gemeente Peel en Maas en de sportschool. Geïnspireerd op ‘Vrijstad Christiana’ in Kopenhagen bouwen de kinderen, zodra de locatie opengaat, twee jaar lang mee aan hun eigen ‘dorp’ met behulp van duurzame materialen.
Risicovol spelen? Daar leer je van!
Hoera wil kinderen weer laten spelen, bewegen en hun creativiteit bevorderen. Dat betekent dat er bewust wordt omgegaan met risicovol spelen en dat kinderen zich dus ook een keer kunnen bezeren. Daar leer je van, vindt Hoera. Ouders worden meegenomen in het concept door hen uit te leggen dat door het nemen van risico’s, kinderen juist de kans krijgen zich te ontwikkelen. Daarnaast krijgen kinderen toegang tot mindfulness en yoga, en wordt er tijdens schooltijd weer gezwommen (net als ‘vroeger’). Ook komt er een groentetuin waar eigen groenten verbouwd worden door de kinderen. Hiervan kunnen ze ’s middags lekker en gezond snacken, en de groenten kunnen gebruikt worden om mee te koken in een professionele keuken.
Er wordt heel veel buiten gespeeld, weer of geen weer. Voetballen op een eigen voetbalveldje, hutten bouwen in een bos of gewoon glijden van een grote hoop zand. Wat een feest moet het zijn om hier naar school en de opvang te gaan!
Nieuwsgierig naar Hoera kindercentra?
Het is een lange en inspirerende dag. We zien mooie initiatieven die goed passen in de regio maar wellicht in de Randstad minder goed uitvoerbaar zijn. Bijvoorbeeld omdat de beschikbare ruimte er niet altijd is. Mocht je nieuwsgierig geworden zijn, schroom niet. De deur bij Hoera staat altijd open en ze nemen je graag mee in hun visie!