RTL nieuws meldt: politie ontmoedigt aangifte bij misbruik
Ouders voelen zich vaak niet serieus genomen als ze melding maken van verdenkingen van misbruik binnen de kinderopvang. De politie ontmoedigt ouders om aangifte te doen, zegt BOinK. Ook zedenadvocaten herkennen dit: “We krijgen te vaak signalen dat het niet goed gaat.”
‘Institutional betrayal’ moet stoppen, vindt de BMK.
Donderdag 8 november liet RTL nieuws na onderzoek weten dat zij van verschillende partijen signalen krijgen dat de politie meldingen omtrent kindermisbruik op bijvoorbeeld de kinderopvang niet serieus neemt. “We zien dat er weinig is geleerd van eerdere grote zaken”, zegt advocaat Richard Korver, die voorzitter is van het Landelijk Advocaten Netwerk Geweld- en Zedenslachtoffers. “Dan wordt er gezegd: het is moeilijk te bewijzen. Het zijn kleine kinderen. Fantasie en spel lopen door elkaar.”
Schokkend nieuws, vindt de BMK. In oktober 2017 organiseerden we een themadiscussie over het onderwerp kindermishandeling en misbruik waar Richard Korver en Aafke Scharloo (klinisch psycholoog) confronterende lezingen gaven. Aafke Scharloo benadrukte de noodzaak signalen altijd heel serieus te nemen, juist bij kleine kinderen. De reden; omdat misbruik zo tegen ons natuurlijke systeem in gaat signaleren we het niet: we willen het niet en we kunnen er niet tegen. Met als gevolg dat het lang duurt voordat we in actie komen. Precies dát is wat er nu bij de politie gebeurt! Uiterst pijnlijk omdat achter het kleine aantal meldingen van misbruik een getal schuil gaat dat vele malen groter is; de tientallen duizenden kinderen die worden misbruikt maar waarvan we niet geloven dat het waar is.
Corinne Detmeijer-Vermeulen (Nationaal rapporteur menselijke geweld en seksueel geweld kinderen) noemt dit ‘de trechter van beslissingen’ in haar rapport ‘Op Goede Grond’. Deze trechter waar maar een paar kinderen heelhuids uit komen, laat zien dat van de bijna honderdduizend kinderen die jaarlijks slachtoffer zijn van misbruik, maar een fractie hulp krijgt. Het merendeel blijft hangen in de trechter. Simpel omdat hun signalen niet serieus wordt genomen omdat we het pijnlijke feit niet willen en kunnen zien. In 9 van 10 gevallen gaat het misbruik door, de dader wordt niet veroordeeld en het kind krijgt geen hulp. Ons menselijk afweermechanisme leidt tot ‘institutional betrayal’ want als je niets doet met de signalen die je van het kind krijgt, is dat een herhaling van het misbruik zelf.
Gebrek aan kennis over het herkennen van signaleren van misbruik en de dynamiek rond dit fenomeen bij de politie heeft ernstige gevolgen van heel jonge kinderen. Experts als Aafke Scharloo spelen een belangrijke rol in het doorbreken van institutional betrayal. Het is aan de politie hun rol te pakken en hun slogan ‘waakzaam en dienstbaar’ eer aan te doen.
Verschrikkelijk voor ouders
Volgens Richard Korver wordt met regelmaat te snel besloten om een zaak te seponeren. “Dat is ook wat ik van collega’s hoor.” Van een serieus onderzoek is dan nauwelijks sprake, laat staan dat telefoon of laptop van een verdachte wordt onderzocht. “Het gemak waarmee een verhaal van tafel wordt geveegd. Het is ook een vrijbrief voor degenen die kwaad willen”
Gjalt Jellesma van BOinK wordt met enige regelmaat benaderd door ouders die het gevoel hebben dat ze niet serieus zijn behandeld. “Dat is een dubbele klap”, zegt Jellesma. “Eerst vertelt je kind je iets dat je nooit van je kind zou willen horen. Dan moet je er mee naar buiten en word je niet serieus genomen. Dat is echt verschrikkelijk voor ouders. Echt heel kwalijk dat de politie wegkijkt. Dat moet veranderen.
Beroepsregister en tuchtrecht
Ook Richard Korver hield tijdens de BMK themadiscussie in oktober 2017 een betoog de waarmee hij de maatschappelijke kinderopvang inspireerde om samen met sociale partners zoals Ppink te onderzoeken of een beroepsregister en het instellen van tuchtrecht mogelijk zijn binnen de sector om meer veiligheid binnen de kinderopvang te creëren.