De BMK steunt ‘Sociaal Incasseren’, een sociale wijze van incasseren die bijdraagt aan de financiële gezondheid van iedereen in Nederland. Dat kan door betaalachterstanden en schulden te voorkomen. Samen met 27 andere partijen ondertekende de BMK op 25 maart een afsprakenkader waarmee wij aangeven dat wij ‘sociaal incasseren’ omarmen en actief uitdragen. Het afsprakenkader is een initiatief van SchuldenlabNl.

Ook de kinderopvang heeft te maken met gezinnen die kampen met armoede en complexe schuldenproblematiek. Juist deze kinderen, die opgroeien in gezinnen waar armoede heerst, hebben baat bij kinderopvang. Onze organisaties staan ouders terzijde en gaan vroegtijdig met hen in gesprek over wat er speelt. Bij betalingsachterstanden wordt samen gezocht naar oplossingen die goed zijn voor het gezin én voor het kind zodat het naar de kinderopvang kan blijven gaan. Daarnaast kunnen financieel kwetsbare huishoudens worden doorverwezen naar passende ondersteuning.

Afsprakenkader
Door het ondertekenen van het afsprakenkader creëren we een extra aandachtsmoment voor het belang van Sociaal Incasseren. Zo dragen we bij aan de financiële gezondheid van iedereen in Nederland. Hare Majesteit Koningin Máxima woonde – vanuit haar rol als erevoorzitter van SchuldenlabNL – deze actiebijeenkomst bij Vattenfall in Amsterdam bij.

‘Sociaal Incasseren’ heeft maatschappelijke meerwaarde
Volgens het rapport ‘Sociaal Incasseren’ (2024) levert sociale incasso jaarlijks een maatschappelijke meerwaarde op tussen de 260 tot 390 miljoen euro. Deze aanpak voorkomt dat kleine betalingsachterstanden escaleren tot (problematische) schulden. Ook neemt de kans op financiële stress en uitval van mensen af. Er zijn minder schuldhulptrajecten en gerechtelijke procedures nodig, wat een kostenbesparing oplevert. Daarbij neemt de arbeidsproductiviteit toe en worden zorgkosten lager.

Informatiesessie
Heb je vragen? De BMK organiseert binnenkort een informatiesessie over dit initiatief voor bestuurders van leden.

Download het rapport (2024) ‘Sociaal  Incasseren’

Lees het bericht van Sociaal Incasseren

Download het Afsprakenkader

Stichting SchuldenlabNL is opgericht in 2018 als een samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen. Het heeft als doel om Nederland schuldenzorgvrij te maken. Koningin Máxima zet zich sinds 2022 als erevoorzitter hiervoor in. De actiebijeenkomst op 25 maart is een actiebijeenkomst georganiseerd door SchuldenlabNL en de werkgroep sociaal incasseren van de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid.

Deel dit nieuwsbericht