Deze week stuurden een groot aantal kinderopvangorganisaties een brandbrief aan Minister Van Gennip. De BMK en BK en de belangenverenigingen van Ouders in de Kinderopvang (Boink en Voor Werkende Ouders) onderschrijven dit verzoek.

Op vrijdag 1 juli legden we uit aan EenVandaag waarom we deze brandbrief verstuurden:

Personeelstekorten in de kinderopvang en buitenschoolse opvang (bso) zijn groot. Zo groot, dat er nu door verschillende bso’s contracten worden opgezegd. Ouderverenigingen en kinderopvangbranches slaan de handen ineen met een brandbrief. Kinderen kunnen niet meer terecht bij hun vaste buitenschoolse opvang en sommige jonge kinderen kunnen niet meer naar hun kinderopvang. Er zijn wachtlijsten van jaren en de meest zelfstandige kinderen, zoals die in groep 8, worden vanaf deze zomer weggestuurd.

 

Hieronder een weergave van het eerste deel van de brief.

“Geachte mevrouw Van Gennip,

In oktober 2021 stuurden een groot aantal zeer betrokken kinderopvangorganisaties een brandbrief aan uw voorganger, demissionair staatssecretaris de heer Wiersma, en aan de voorzitters van GGD GHOR Nederland en CNV Zorg & Welzijn. Een brief met de oproep voor oplossingen voor een urgent probleem. Het grote tekort aan medewerkers in onze sector: de kinderopvang.

Met deze brandbrief wordt nu een luide oproep aan u gedaan. Want zoals inmiddels overal te horen; de personele tekorten zijn zeer groot en lopen de komende jaren, mede door de verwachte extra vraag, op naar een tekort van 35.000 medewerkers. De voortgang van dienstverlening in de kinderopvang is serieus in het geding. Desastreus voor de ontwikkelkansen voor alle kinderen èn voor hun ouders. En dat terwijl kinderopvang dé voorwaarde is om werkend Nederland draaiende te houden.

Als sector werken we met man en macht om mensen te vinden en te binden. Maar het gaat veel verder dan dat. Om deze uitdaging het hoofd te bieden hebben we heel Nederland nodig. Wij vragen u: maak de voorstellen en sector overstijgende kansen die onze brancheverenigingen u aandragen mogelijk. En laat ons deze voorstellen concreet maken in direct toepasbare maatregelen.

Het moet anders
Anders kijken, andere oplossingen vinden. Als sector kunnen we dit. Maar het vraagt ook wat van heel Nederland; van ouders, werkgevers, bij de Belastingdienst en van het ministerie. Het vraagt om durf. Dúrven bijstellen van verwachtingen en bereid dúrven zijn om bestaande patronen los te laten. Om ze daarmee opnieuw, anders, toekomstgericht en passend bij een nieuwe tijd in te richten.

Er is actie en aanpassing nodig op drie hoofdlijnen:

  1. De vijver van potentiële medewerkers in de kinderopvang moet groter worden.
  2. De regeldruk moet omlaag, zodat met minder mensen meer kan worden gedaan. En zodat de administratieve last en werkdruk verlaagd worden, zonder in te boeten op kwaliteit en veiligheid.
  3. Er is ruimte nodig om te innoveren. Om de dienstverlening en inzet van medewerkers, slimmer, eigentijdser, passender en daarmee efficiënter te organiseren.

Dat alles kan met behoud van kwaliteit. Mits kwaliteit niet enkel wordt geduid door getallen, beklemmende kaders en overgedetailleerde eisen.” (…)

Lees de hele brief hier

Deel dit nieuwsbericht