Co-creatie bij de publicatie ‘Fundament voor de toekomst, een transitie-agenda voor de kinderopvang’

Download het Eindrapport, geschreven door DRIFT, ‘Fundament van de toekomst’

Ben je nieuwsgierig geworden en doe je mee? Bel of mail ons!

info@bmko.nl    |   085 – 0218500  | www.maatschappelijkekinderopvang.nl


Op woensdag 11 september komen vertegenwoordigers van de sector kinderopvang, stakeholders, ministerie en bestuurders uit het hele land bijeen in Madurodam voor de lancering van de publicatie ‘Fundament voor de toekomst’. De publicatie is in co-creatie met veel partijen tot stand gekomen. DRIFT begeleidde het proces waarin gedurende een jaar gewerkt is aan een ‘Transitie-agenda voor de kinderopvang’. De bevindingen van dit traject worden op 11 september breed gedeeld met de lancering van het eindrapport. En natuurlijk gaan meteen de handen van alle deelnemers uit de mouwen want de lancering is hèt moment om in co-creatie een eerste stap te zetten op weg naar ‘het nieuwe normaal’. 

Kinderopvang als fundament voor kindontwikkeling
Derk Loorbach, directeur van DRIFT en hoogleraar sociaal economische transities, trapt de middag af. “Het gezamenlijke traject heeft voor mij de ogen geopend als het gaat over de waarde van de kinderopvang en waar het heen moet. We leven in een tijd van fundamentele verschuivingen, waarin professionals ook echt met zijn allen in een ander gesprek moeten kijken naar waar ze vandaan komen en waar ze naartoe willen.”

In het ‘arena traject’ dat hiervoor werd doorlopen kwam een diverse groep bij elkaar  om op open manier en voorbij de eigen individuele belangen, te kijken naar waar we vandaan komen, welke sporen er zijn achtergebleven vanuit het verleden, en wat de opdracht is.  Zonder kinderopvang als fundament voor kindontwikkeling gaan de problemen die we nu al zien, o.a. bij jongeren bijvoorbeeld, alleen maar groter worden.

Vervolgens geeft Gijs Diercks, senior onderzoeker en adviseur bij DRIFT, een korte samenvatting van de totstandkoming van de publicatie.

Vier actielijnen

Daarna gaan de deelnemers in vier groepen aan de slag gegaan met de ‘ 4 actielijnen’ die het rapport van DRIFT beschrijft:

  1. Transitie experimenten
  2. Leren van koplopers
  3. Vastleggen van het nieuwe normaal
  4. Lobby richting andere sectoren en de overheid

Samenvattend; we concluderen dat we veel mooie voorbeelden zien in de kinderopvang sector, zowel rondom toegankelijke- en inclusieve kinderopvang, als integrale dagprogramma’s en combinatiefuncties. De grote vraag is of we als sector massaal op één experiment inzetten of beter alles wat op popt ruimte geven? De conclusie is om daar waar een experiment succesvol blijkt het vast te leggen als ‘het nieuwe normaal’. En vooral te blijven experimenteren met kindontwikkeling als fundament.

De deelnemers zijn energiek en vol goede ideeën. Het plan wordt gevat de verschillende koplopers samen te brengen, netwerken te creëren en vooral over grenzen te stappen en andere werelden te verkennen. De communicatiekracht van kinderopvang-organisaties inzetten en innovatieve voorbeelden en best practices delen en in beeld brengen. En we zetten in op een breed ontwikkelpad voor kinderen en medewerkers.

In de lobby vinden we het van belang dat we als sector vanuit zelfvertrouwen de toegevoegde waarde van de kinderopvang delen en uitdragen, onderbouwd door bewijs (zoals bijvoorbeeld het onderzoek van The Lancet) en meerjarig onderzoek dat ons verhaal bevestigt. Dit gekoppeld aan een holistisch visie ofwel: geïntegreerd gezinsbeleid. Dit inspirerende verhaal delen we met alle mensen, partijen, doelgroepen en betrokkenen en gaan het gesprek hierover aan.

De publicatie is een start 
De lancering in Madurodam was de aftrap, er volgt natuurlijk meer. Laat je inspireren door de ideeën en acties genoemd in de transitie-agenda en bedenk waar jij staat en wat jij kan doen. Een groot aantal kinderopvangorganisaties zijn elke dag bezig deze transitie vorm te geven. Ga langs, klop aan, wissel uit en leer van elkaar; ook dat bleek een leerpunt van vandaag! eenvoudig en heel waardevol.

Ben je nieuwsgierig geworden en doe je mee? Bel of mail ons!

info@bmko.nl    |   085 – 0218500  | www.maatschappelijkekinderopvang.nl

Download het Eindrapport, geschreven door DRIFT, ‘Fundament van de toekomst’

Download het verslag “Lancering’ 11 sep 2024

Deel dit nieuwsbericht