Vrouwen draaien steeds meer uren en zijn steeds vaker economisch zelfstandig, blijkt uit de nieuwe Emancipatiemonitor die op 11 december verschijnt. Wie er voor de kinderen gaat zorgen en het gebruik van kinderopvang is ook van belang als je de emancipatie van vrouwen wil onderzoeken.

In de laatste paar jaar is een groter aandeel vrouwen aan het werk gegaan. Vrouwen die werken voeren gemiddeld een half uur per week meer betaald werk uit, aldus de nieuwe editie van de tweejaarlijkse Emancipatiemonitor. Het mooie is dat de positieve trend van twee jaar geleden wordt voortgezet. De economische zelfstandigheid onder vrouwen is flink gestegen – we hebben in jaren niet zo’n grote toename gezien”, zegt Wil Portegijs, een van de auteurs.

Meer ouders vinden kinderopvang iets goeds
Inmiddels is 64 procent van vrouwen economisch zelfstandig. Dat betekent dat het eigen inkomen uit betaald werk boven het netto bijstandsniveau ligt, wat neerkomt op 990 euro per maand. Economische zelfstandigheid komt nog steeds vaker voor onder mannen (84 procent), maar de kloof wordt steeds kleiner. Wie er voor de kinderen gaat zorgen en het gebruik van kinderopvang is ook van belang als je de emancipatie van vrouwen wil onderzoeken.

Op dit vlak zet de trend uit vorige metingen ook voort: steeds meer ouders vinden dat kinderopvang goed is voor hun kinderen, meer jonge ouders zorgen voor een gelijke verdeling van de zorg voor de kleintjes (16 procent in vergelijking met 12 procent in 2018) en 30 procent meer kinderen gaan naar de opvang ten opzichte van 2015. (…)

Emancipatiemonitor
De Emancipatiemonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) bevat de resultaten van tweejaarlijks onderzoek naar de emancipatie van vrouwen in Nederland. Aan de hand van de meest actuele gegevens over de positie van vrouwen en mannen brengt ook deze 2020-editie de stand van het emancipatieproces in kaart.

Bron: Nu.nl

Deel dit nieuwsbericht