Groot onderhoud voor onderwijs staat eindelijk op politieke agenda
De zorgwekkende berichten over het onderwijs bereiken de politiek. Keert een nieuw kabinet de trend? Organisaties als de Inspectie voor het Onderwijs en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid luiden al enige tijd de noodklok. Het Nederlandse onderwijs raakt op belangrijke punten achterop bij dat van concurrerende economieën…
(…)
Dat bracht een reeks onderwijsorganisaties vorig jaar al tot de overtuiging dat ‘groot onderhoud’ nodig is. Hun oproep leidde toen nog tot een afhoudende reactie van minister Slob, maar lijkt in de Tweede Kamer nu toch te zijn aangekomen.
Nadat kandidaat-lijsttrekker Pieter Omtzigt een reddingsplan voor het leesonderwijs deze week tot speerpunt van zijn CDA bestempelde, ging D66 daar woensdag overheen met een totaalplan om de kwaliteit over de hele linie te verbeteren, inclusief gratis kinderopvang, warme lunches op school, ‘rijke schooldagen’ met nazit, huiswerkbegeleiding op school, meer zuivere lestijd voor de leraren en brede brugklassen waarin de schoolkeuze in elk geval tot 14 jaar wordt uitgesteld.
Over elk punt apart zal nog lang worden gedebatteerd, maar het is alvast een hoopgevende beweging dat twee regeringspartijen de ambities opschroeven. Nu is het zaak dat de rest van de Kamer volgt, opdat volgend jaar een nieuw kabinet aantreedt dat de trend weet te keren.