In de gemeente Groningen zijn verschillende initiatieven om de toegankelijkheid van kinderopvang te vergroten en de samenwerking tussen de kinderopvang en het (gespecialiseerd) onderwijs te verbeteren. Wat betekenen deze initiatieven voor de professionaliteit van de medewerkers in kinderopvang en onderwijs? Hoe ziet de samenwerking eruit en hoe gaan ze om met personele krapte? Je hoort én ziet het tijdens de IKC-dag op locatie.

Over de initiatieven
Met de proef ‘Algemeen Toegankelijke Kinderopvang’ wil de gemeente Groningen samen met partners zoveel mogelijk kinderen in een aantal Groningse wijken de kans geven om 2 dagen in de week naar de kinderopvang te gaan in een aantal Groningse wijken. Hiermee start de doorstroming naar de voorschoolse educatie zo vroeg mogelijk en wordt de overgang naar de samenwerkende scholen versoepeld.

Er wordt daarnaast geïnvesteerd in een voorschoolse brugfunctionaris, extra inzet en ondersteuning in de onderbouw van basisscholen, gemeenschappelijke observatiemethodiek en professionalisering van kinderopvang en onderwijs.

De gemeente Groningen, onderwijspartners en BMK-lid Stichting Kinderopvang Stad Groningen (SKSG) zijn ook gestart met Passende Kinderopvang: dagopvang en buitenschoolse opvang in samenwerking met het speciaal onderwijs. Tijdens het facultatieve werkbezoek na afloop van de IKC-dag krijg je inzicht in de vormen van samenwerking, instroom, knelpunten en professionalisering.

Programma 17 december 2024, van 10:00 – 14:00 uur
09.30: Inloop
10.00: Opening door Job van Velsen
10.15: Algemeen Toegankelijke Kinderopvang en de wijkgerichte aanpak door SKGS en onderwijspartners
10.45: Keuze uit twee verdiepende deelsessies:
             1. Opleiden van professionals opvang en onderwijs in een wijkgerichte aanpak.
Harry van den Berghe, directeur OBS De Pendinghe en voorzitter stuurgroep Positief Opgroeien en Anne Looijenga, manager kinderopvang SKSG
2. Ontwikkelingen in Passend Onderwijs en Passende Kinderopvang.
                  Philip Messak, voorzitter CvB Stichting Christelijk Speciaal Onderwijs Groningen en Melina Wijnbergen, manager kindcentra SKSG.
12.00: Naar OBS De Pendinghe. Ontvangst door de wethouder Onderwijs Carine Bloemhof met een lunch in het Venstercafé, gerund door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Je kunt met eigen vervoer reizen maar er zijn ook busjes die vervoer naar en van locatie verzorgen.
12.30: Lunch en rondleiding in het pand (opvang, onderwijs, consultatiebureau, bibliotheek, sport- en cultuurverenigingen).
13.45: Plenaire afsluiting
14.00 uur: Einde programma met aansluitend een facultatief bezoek aan een locatie Passende Kinderopvang: buitenschoolse opvang Cluster 3
15.30: Einde werkbezoek

Voor wie?  
De IKC-dag is voor schoolbestuurders, schoolleiders en middenmanagers uit het primair onderwijs en voor managers kinderopvang die willen werken aan een soepele(re) overgang en bevorderen van de algemene toegankelijkheid en doorstroming voorschoolse educatie en passende kinderopvang.

Neem vooral een partner mee uit de gemeente, de jeugdzorg, de kinderopvang of peuterspeelzaal, maar vraag hen wel om zichzelf in te schrijven. Een week voor de bijeenkomst ontvang je het definitieve programma per e-mail.

Locatie
Stichting Kinderopvang Stad Groningen (SKSG)
Hereweg 101
9721 AA Groningen

Aanmelden (via de website van de PO-Raad)

Deel dit nieuwsbericht