Op 4 december vond het plenaire debat plaats in de Tweede Kamer waar staatssecretaris Menno Snel (D66) van Financiën zich moest verantwoorden voor de gang van zaken rond de toeslagenaffaire kinderopvang binnen de Belastingdienst. Op de publieke tribune zaten vele tientallen mensen die ten onrecht beschuldigd zijn van fraude – af en toe liepen de emoties hoog op onder de ouders. Snel gaf aan dat honderden ouders zo snel mogelijk, het liefst nog voor Kerstmis, een schadevergoeding moeten krijgen.
De ten onrechte van fraude beschuldigde ouders moesten soms tienduizenden euro’s terugbetalen terwijl nooit is aangetoond dat ze fraude hebben gepleegd. Sommigen raakten hun huis kwijt, verloren hun baan of kregen relatieproblemen. De NOS bericht op haar site: ‘Snels positie kwam er vandaag niet door in gevaar. Een motie van wantrouwen van de SP kreeg alleen de steun van PvdA, PVV, Denk, Partij voor de Dieren, 50Plus en het onafhankelijke Kamerlid Van Kooten-Arissen, wat bij lange na niet genoeg was voor een meerderheid.’
Motie van wantrouwen
SP-Kamerlid Leijten, een van de aanjagers van dit debat, zei aan het begin dat Snel wat haar betreft echt moet handelen. “Goedmaken kan niet, maar ik wil dat de staatssecretaris in één keer schoon schip maakt. Anders hebben we een groot probleem.” Snel zegde in het debat toe dat ouders zoveel mogelijk zullen worden geholpen zonder dat ze naar de rechter hoeven, dat er ruimhartig wordt gekeken naar genoegdoening voor de gedupeerden, dat er een apart telefoonnummer komt voor gedupeerden en dat twee onafhankelijke ‘raadspersonen’ op zoek gaan naar misstanden bij de Belastingdienst. Voor Leijten was dat niet genoeg, want aan het eind diende de SP een motie van wantrouwen in tegen de staatssecretaris. Een ruime Kamermeerderheid ging daar dus niet in mee.
De BMK schreef samen met Voor Werkende Ouders een opiniestuk over de misstanden bij de Belastingdienst. De BMK vindt het onbegrijpelijk dat de staatssecretaris van SZW voorjaar 2018 besloot het alternatieve financieringssysteem van kinderopvang, de Directe Financiering, plotseling stop te zetten.
Op 26 november 2019 schrijft Trouw ‘Staatssecretaris Menno Snel van Financiën misleidt de Kamer in toeslagenaffaire. Hij houdt nog altijd cruciale documenten in de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst achter voor de Tweede Kamer. Uit die stukken blijkt dat hij al veel langer weet dat het aantal gedupeerden als gevolg van het onrechtmatig stopzetten van toeslagen veel groter is.’