De Limburger bericht over een unieke samenwerking tussen BMK-lid Hoera Kindercentra en lokale scholen, het sportcentrum en andere partijen.

Morgens geven leerkrachten er les; ’s middags is het een bso

Koken, timmeren, kleien of sprinten. Het kan allemaal vanaf maandag in het ‘nieuwe’ Kinderdrôme in Panningen. ‘s Morgens kunnen leerkrachten er les geven; ’s middags is het een buitenschoolse opvang.

Hoe leuk is het om  bij een lokale teler wat groenten te kopen en die te verwerken tot een echte salade?  Ondertussen reken je aan de hand van het bonnetje uit hoe duur één paprika is en wat de maaltijd per persoon kost. “Dit is rekenen en gezond eten in één”, zegt interim-directeur Johan Bisschop van basisschool de Groenling in Panningen.

Het kan écht. Vanaf maandag, in de voormalige binnenspeeltuin van Kinderdrôme, die een totale metamorfose heeft ondergaan. Leerkrachten van alle twaalf Prismascholen in de regio Helden-Panningen en alle kinderen van Hoera kindercentra kunnen er terecht. Vanaf 14.00 uur is het de thuisbasis van de buitenschoolse opvang van Hoera, maar de tijd daarvóór mogen leerkrachten er met hele of halve klassen gewoon binnenlopen en een andere manier van onderwijs geven. “Ook docenten en leerlingen van het Bouwens mogen er gebruik van maken”, zegt Hanneke Vullings, clustermanager van Hoera.

Ontdekken

De bovenverdieping en buitenruimte is flink verbouwd. “We willen niet meer denken in klassen of methodes”, vertelt Bisschop. “We willen dat kinderen zich zelf ontwikkelen. Hun eigen talenten ontdekken en gebruiken. Leren en ontwikkelen kun je overal vinden wij. Hier is ruimte voor experimenten.”

Niet iedereen was meteen razend enthousiast, erkent de Groenling-directeur. “De ene leerkracht vindt het eng, de andere wil morgen al gaan. Daarom laten we Youtube-filmpjes maken en delen die met elkaar. Zodat we in korte tijd heel veel ideeën voor lessen kunnen uitwisselen.” Hij erkent dat voor kinderen uit Grashoek of Koningslust de reis naar Kinderdrôme iets lastiger is dan voor de kinderen van de Groenling, die de straat maar hoeven over te steken. Maar Bisschop vertrouwt er op dat juffen en meesters ook met creatieve vervoersideeën komen.

De mogelijkheden zijn eindeloos: yoga, mindfullness, kleien, timmeren, zagen, met blokken of lego bouwen, met ict aan de slag of iets maken in de keuken. Buiten kunnen kinderen overdekt voetballen, touwslingeren of met banden, takken of zand spelen. Op de benedenverdieping zit een sportschool en ook “daar kunnen we bijvoorbeeld een oefenles kickboksen krijgen”, zegt Vullings. Mogelijkheden genoeg.

Deel dit nieuwsbericht