De Scharrelboerderij is een kinderopvangorganisatie waar een kinderdagverblijf, peuteropvang en buitenschoolse opvang wordt aangeboden op een boerderij. Maar het boerderijleven in combinatie met de kinderopvang is niet het enige bijzondere aan deze plek! Op dezelfde plek wordt ook dagbesteding aangeboden aan ouderen. Bij de Scharrelboerderij wordt op inspirerende wijze vorm gegeven aan de zorg voor jong & oud, ontwikkeling & rust én zorg voor elkaar & voor de natuur.
We waren nieuwsgierig hoe zoiets er in de praktijk nu echt uitziet en dus ging beleidsadviseur Maryse op bezoek in Oss. Naast de grote tuin die om de gebouwen heen ligt, valt gelijk de binnenplaats met open veranda op waar oudere mensen rustig in een stoel zitten en kinderen overal tussendoor lopen, rennen en fietsen. Er is een omgebouwde stal waar activiteiten kunnen plaatsvinden en hokken van konijnen staan. De grote deuren staan open, waardoor binnen en buiten bijna één zijn.
Kinderen en dieren zij aan zij
Ook in het gedeelte van de dagopvang is binnen en buiten zoveel mogelijk geïntegreerd. Zo is er een groot raam vanaf de grond af waar de kinderen, als ze dat willen, de hele dag zó de stal in kunnen kijken naar de schapen. Op de groep staat een ren met warmtelampen waar kuikentjes onder liggen. De groep aan de achterkant heeft grote ramen met uitzicht op het weiland en hetzelfde geldt voor de speeltuin aan de achterkant en zijkant van het gebouw.
De kinderen op de BSO kunnen onder begeleiding het boerenland in en helpen met de dieren en klusjes. Ze zien lammetjes geboren worden, vinden eieren en klimmen op hooibalen. Ook spelen ze geregeld spelletjes met één van de ouderen. Verder zijn ze het grootste deel van de (mid)dag buiten.
Vernieuwend bezig zijn roept altijd vragen op bij gemeentelijke instanties
Moniek Loeffen, medeoprichtster, bestuurder, manager én pedagogisch professional vertelt bevlogen over de Scharrelboerderij en de vele obstakels die ze al hebben weten te overwinnen om dit neer te zetten. Met het initiatief kleuren ze buiten de lijntjes. Het is prachtige combinatie van opvang, ontwikkeling, zorg, verschillende doelgroepen en natuur. Echter, buiten de lijntjes kleuren betekent soms ook een zoektocht met gemeente en GGD. Toch hebben ze samen met de gemeentelijke instanties inmiddels veel neer weten te zetten en kunnen ze zelfs beginnen met het aanbieden van VE. Iets waar ze trots op zijn, want ze willen graag met hun locatie iets betekenen voor de kansen van álle kinderen.
Ouderen zijn van belang
Via een hal (die ook afgesloten kan worden) komen we op de plek waar de dagbesteding voor ouderen plaatsvindt. In dit deel kunnen ouderen zich terugtrekken in een rustruimte en een dutje doen, zich opfrissen of om een grote keukentafel zitten, lezen, een spelletje doen en meehelpen. Momenten waarop jong en oud samenkomen is bijvoorbeeld tijdens (de voorbereiding van) feesten en speciale (seizoens)gelegenheden zoals kerst en Pasen, een modderweek en voor bepaalde thema activiteiten (ze werken met de VE-methode Piramide). De ouderen voelen dat ze van belang zijn, ze helpen bijvoorbeeld mee met de was opvouwen van de kindergroepen of geven van een flesje.
Moniek vertelt: ‘Als het voor een baby even te druk is op de groep, loopt een pedagogisch professional soms met de baby naar de dagbesteding en helpt een oudere mee een flesje te geven. Onder toeziend oog van de begeleiding en in de armen van één van de oudere mensen, komt de baby vervolgens helemaal tot rust. Jong en oud komen allebei tot rust.’
Dank aan Moniek Loeffen van de Scharrelboerderij voor dit inspirerende bezoek!
Meer lezen over deze kinderopvangorganisatie? Kinderopvang en dagbesteding ouderen | De Scharrelboerderij Oss