Voldoende tijd voor voorbereiden op nieuwe kwaliteitseisen gastouderopvang

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt aan nieuwe kwaliteitseisen voor de gastouderopvang. Veel gastouders en gastouderbureaus leveren goede kwaliteit. Er zijn echter ook gastouders en gastouderbureaus waarvan de kwaliteit onvoldoende is. Daarom moeten de kwaliteitseisen in de Wet kinderopvang worden aangescherpt.

Wetsvoorstel benadrukt professionaliteit gastouders en begeleiding gastouderbureaus

Het ministerie heeft een wetsvoorstel en een ontwerpbesluit opgesteld, in nauw overleg met de sectororganisaties Brancheorganisatie Kinderopvang, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, Stichting Nysa, BOinK en Stichting Voor Werkende Ouders. Met het wetsvoorstel gaan de vier pedagogische basisdoelen van de kinderopvang ook gelden voor gastouderopvang. Gastouderbureaus gaan pedagogische coaching geven aan gastouders. Daarnaast blijven gastouders zich ontwikkelen door het volgen van permanente educatie. Ook gaan alle gastouders werken met een pedagogisch werkplan.

Tweede en Eerste Kamer buigen zich nog over wetsvoorstel

Binnenkort behandelt de Tweede Kamer het wetsvoorstel en het onderliggende ontwerpbesluit, waarin de meeste maatregelen worden uitgewerkt. Daarna moet de Eerste Kamer stemmen over het wetsvoorstel. Vervolgens geeft de Raad van State nog advies over het ontwerpbesluit. Pas na deze stappen is definitief bekend wat er gaat veranderen voor gastouders en gastouderbureaus. De verwachting is dat dit eind 2024 of begin 2025 zal zijn.

Voldoende tijd voor het invoeren van de nieuwe kwaliteitseisen

Het ministerie heeft met de sectorpartijen, GGD GHOR en de VNG gesproken over de tijd die de sector nodig heeft om zich voor te bereiden op de nieuwe maatregelen. Gastouders en gastouderbureaus moeten voldoende tijd krijgen om zich voor te bereiden op de nieuwe eisen, voordat deze gaan gelden. De sector- en toezichtpartijen hebben aangegeven dat daarvoor ongeveer 12 maanden tijd nodig is. De nieuwe eisen raken aan elkaar en kunnen soms pas na elkaar worden geïmplementeerd. Het ministerie heeft daarom besloten dat de nieuwe eisen ongeveer een jaar na de definitieve bekendmaking zullen gaan gelden. Het ministerie zal de sector via deze nieuwsbrief informeren als er een concrete datum bekend is.

Meer info:

de staatssecretaris heeft vorige week de Tweede en Eerste Kamer geïnformeerd over de implementatietermijn. In de Kamervragen beantwoordt hij ook andere vragen over de gastouderopvang.

Deel dit nieuwsbericht