Onderzoek naar Slaap bij baby’s

De Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht voeren een onderzoek uit waarin gekeken wordt naar slaap van baby’s in de kinderopvang. Slaap is erg belangrijk voor vroege ontwikkeling, maar we weten eigenlijk nog erg weinig over het verschil tussen slapen thuis en op het kinderdagverblijf.

Onderzoeken in de thuisomgeving laten zien dat de overtuigingen en ideeën van ouders over slaap medebepalend zijn voor de slaapgewoontes thuis. De omgeving in het kinderdagverblijf is natuurlijk anders dan thuis. We verwachten dat hier de overtuigingen en ideeën van pedagogische medewerkers een grote rol zouden kunnen spelen.

In dit onderzoek willen we deze overtuigingen en ideeën van pedagogische medewerkers over slaap en dagritme in het algemeen in kaart brengen. Omdat er veel manieren zijn om slaap in de kinderopvang vorm te geven, willen we dit onderzoek ook gebruiken om te ontdekken voor welke vormen er gekozen worden en waarom.

De uitkomsten van het onderzoek zullen vergeleken worden met uitkomsten uit onderzoeken in het buitenland, om inzicht te krijgen in de manier waarop culturen verschillen in zowel de ideeën als de praktijk rondom slaap in het kinderdagverblijf. De resultaten zijn van belang voor het optimaliseren van de slaapomgeving van jonge kinderen, wat een grote bijdrage kan leveren aan hun gezondheid en ontwikkeling.

De verwachting is dat einde dit jaar/begin volgend jaar het onderzoek afgerond wordt, de resultaten worden dan gedeeld. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 20 minuten.

Deze link en korte toelichting graag delen met zoveel mogelijk Pedagogisch Medewerkers die werken met baby’s

Meedoen aan het onderzoek: https://survey.uu.nl/jfe/form/SV_38jj3XcOA3mSMm2

Deel dit nieuwsbericht