Vandaag, 16 oktober, publiceert de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang het persbericht:

Kinderopvang als recht voor alle kinderen’, stelt transitie-agenda DRIFT in opdracht van BMK

Kinderopvang mag niet alleen een voorrecht zijn voor werkende ouders: kinderopvang is goed voor de ontwikkeling van een kind en daarom zou elk kind naar de kinderopvang moeten gaan. Dat is de belangrijkste conclusie uit de transitie-agenda ‘Fundament voor de toekomst’ die onderzoeksinstituut DRIFT (Erasmus Universiteit Rotterdam) opstelde samen met 25 professionals, van binnen en buiten de kinderopvang.

Wezenlijke ambitie, maar…
Het kabinet gaat de kinderopvangtoeslag vervangen door een nieuw stelsel van financiering met een hoge inkomensonafhankelijke vergoeding voor alle werkende ouders. Daarnaast investeert het kabinet €425 miljoen extra in de kinderopvangtoeslag. Door dit geld wordt kinderopvang volgend jaar goedkoper voor veel werkende ouders, maar helaas wordt dit effect in 2026 weer tenietgedaan door het niet-indexeren van de maximumuurprijs van kinderopvang, zoals kabinet ook al besloten heeft.

Daarmee wordt geen recht gedaan aan de wezenlijke ambitie die binnen de sector leeft: om bij te dragen aan een rechtvaardige, inclusieve en duurzame samenleving, waarin alle kinderen van 0-13 jaar de mogelijkheid krijgen zich prettig, veilig, gezond en kansrijk te ontwikkelen.

Transitie-agenda
Omdat de politiek nog niet de juiste stappen zet om de kinderopvang van de toekomst vorm te geven, brachten actie-onderzoekers van The Dutch Research Institute For Transitions (DRIFT) in opdracht van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) hiervoor zelf diverse professionals, binnen en verwant aan de sector, bijeen.

De agenda staat vol concrete aanbevelingen aan beleidsmakers en bestuurders: de nadruk moet niet langer liggen op beschikbaarheid en prijs, maar op kwaliteit en toegankelijkheid. Dat betekent aandacht voor de belangrijke rol die kinderopvang speelt in het signaleren en voorkomen van achterstanden bij kinderen. Kinderen worden niet als 4-jarigen geboren; wie ziet de kinderen die niet naar de kinderopvang gaan en daardoor pas in beeld komen als ze naar de basisschool gaan? Ook nodig: een herwaardering van de pedagogische professional, een betere samenwerking met kernpartners in onderwijs, gemeenten, zorg en welzijn, en een maatschappelijke bedrijfsvoering die past bij het uitvoeren van deze belangrijke publieke taak.

Karen Strengers, voorzitter BMK: “Gelukkig hoeft de sector niet bij nul te beginnen met deze fundamentele verandering. Overal in Nederland wordt al gewerkt aan deze kinderopvang van de toekomst.”

Strengers vervolgt: “Op vele plekken zetten mensen zich in om opvang breed toegankelijk te maken, of om innovatieve partnerschappen aan te gaan met welzijn, jeugdzorg, onderwijs en gemeenten. Maar ook om kansengelijkheid voor kinderen te bevechten en te investeren in de ontwikkeling van medewerkers. En niet op de laatste plaats zien we steeds meer erkenning voor de rol van kinderopvang als pedagogisch partner van ouders. Zo ondersteunen we jonge gezinnen, zorgen we voor een ontspannen samenleving én versterken we de positie van ouders op de arbeidsmarkt.”

Tegelijkertijd moeten we vaststellen dat deze vernieuwers nog grotendeels tegen de stroom in zwemmen. De sector torst een historische last mee en lijdt onder het imago van een ‘oppasplek’, ontbeert een geïntegreerd gezinsbeleid wat heeft geleid tot extreem korte (ouderschaps)verloven en worstelt met een gemankeerd financieringsstelsel. Dat alles maakt  de sector ontoegankelijk is voor juist díe kinderen die er het meest baat bij hebben.

De transitie-agenda sluit daarom af met de vaststelling dat veel van de zaken die voor de toekomstige kinderopvang nog moeten worden opgepakt, buiten de directe invloed van de sector zelf liggen. De 25 professionals steken met dit document een hand uit naar alle partijen, inclusief de politiek, die kinderopvang een warm hart toedragen en mee willen bouwen aan een duurzame, sociale en maatschappelijk waardevolle plek waar het ontwikkelrecht van alle kinderen centraal staat.

Download ons Persbericht

Download het Eindrapport, geschreven door DRIFT, ‘Fundament van de toekomst’

Deel dit nieuwsbericht