Pedagogisch medewerkers spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen, en een goede taalvaardigheid is daarbij essentieel. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle pedagogisch medewerkers in de dagopvang en peuteropvang voldoen aan de nieuwe Taaleis IKK, die vereist dat zij mondelinge taalvaardigheid op minimaal taalniveau 3F (B2-niveau) hebben. Om te helpen bij het voldoen aan deze nieuwe regel, is de Taaleis IKK Check ontwikkeld. Deze tool maakt het eenvoudig om te controleren of (potentiële) medewerkers klaar zijn voor de nieuwe eisen.

Uit de arbeidsmarktpeiling van Kinderopvang-werkt! van juni 2024 blijkt dat 40 procent van de kinderopvangorganisaties nog niet voldoet aan de Taaleis IKK. Toch verwacht 86 procent van deze organisaties dat ze op tijd, voor 1 januari 2025, aan de eisen zullen voldoen. Er heerst echter nog steeds enige onduidelijkheid over de exacte voorwaarden van de nieuwe regel. Dit heeft geleid tot veel vragen vanuit kinderopvangorganisaties, zowel via e-mail als telefonisch. Ook gaf 6 procent van de ondervraagde organisaties in de peiling aan niet precies te weten wanneer een medewerker aan de Taaleis IKK voldoet.

Om deze onduidelijkheden weg te nemen, is de Taaleis IKK Check ontwikkeld. Deze handige tool helpt organisaties snel en eenvoudig te controleren of hun medewerkers aan de nieuwe taaleis voldoen. De tool houdt rekening met verschillende opleidingsachtergronden en specifieke situaties, wat heeft geleid tot meer dan 600 mogelijke routes. Binnen enkele klikken weten organisaties of hun (potentiële) medewerkers klaar zijn voor de Taaleis IKK.

Ga naar de Taaleis IKK Check

De Taaleis IKK Check is tot stand gekomen met behulp van de sector. Kinderopvang-werkt! testte het instrument onder een groep gebruikers en met hun opmerkingen is de Taaleis IKK Check verbeterd.

Bron: Kinderopvang-werkt!

 

Deel dit nieuwsbericht