Kinderen moeten zich overal in de kinderopvang goed kunnen ontwikkelen. Om de kwaliteit van de gastouderopvang verder te verbeteren, werkt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) aan nieuwe kwaliteitseisen. Dit bericht geeft een update over de planning van het wetstraject.

De Tweede Kamer spreekt na de zomer over het wetsvoorstel

De nieuwe kwaliteitseisen zijn in 2023 aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Daarna heeft het ministerie een wetsvoorstel en bijbehorend besluit (algemene maatregel van bestuur) opgesteld. Nadat iedereen hierop heeft kunnen reageren in de online internetconsultatie, heeft het ministerie het voorstel aangepast en naar de Tweede Kamer gestuurd. De Tweede Kamer verwacht het wetsvoorstel en besluit na de zomer te behandelen. Daarna moet ook de Eerste Kamer deze nog goedkeuren en zal de Raad van State het besluit beoordelen. Pas daarna zijn de wijzigingen definitief. Het streven is dat de wijzigingen voor 1 januari 2025 definitief zijn, maar of deze datum gehaald wordt hangt dus af van de Tweede en Eerste Kamer.

Komend najaar internetconsultatie over opleidingseisen

Een deel van de kwaliteitseisen staat in een ministeriële regeling. Daarin staan bijvoorbeeld de opleidingseisen voor gastouders en voor de nieuwe functie van pedagogisch beleidsmedewerker van een gastouderbureau. Op dit moment is het ministerie bezig met het opstellen van deze regeling. Het ministerie voert hierover (net als bij het wetsvoorstel en het Besluit) gesprekken met sectororganisaties van gastouderbureaus en gastouders (Stichting Nysa, BK, BMK), van ouders (BOinK, VWO) en van toezicht en handhaving (GGD GHOR en VNG). Vervolgens kunnen in de openbare internetconsultatie ook anderen reageren op de voorgestelde regeling (naar verwachting in oktober). Een ministeriële regeling gaat niet langs de Tweede Kamer, dus uiteindelijk kan de staatssecretaris de regeling vaststellen (nadat ook het wetsvoorstel en het besluit definitief zijn vastgesteld).

Gastouders en gastouderbureaus krijgen voldoende tijd om zich voor te bereiden

Het ministerie streeft naar publicatie van de wijzigingen voor 1 januari 2025, zodat voor iedereen duidelijk is wat er gaat veranderen. Dat betekent niet dat per 1 januari alle wijzigingen direct in werking treden. Het ministerie vindt het belangrijk dat gastouders, gastouderbureaus, toezichthouders en handhavers voldoende tijd krijgen om zich op de nieuwe maatregelen voor te bereiden. SZW is daarom met de sectorpartijen in gesprek over mogelijke overgangstermijnen voor deze maatregelen. Zodra hierover meer duidelijk is volgt informatie in deze nieuwsbrief.

Stel je vragen aan het ministerie

Heb je vragen over de nieuwe kwaliteitseisen? Je kunt deze mailen naar gastouderopvang@minszw.nl. De meest gestelde vragen zal het ministerie beantwoorden in de volgende nieuwsbrief. Ook zal het ministerie alle input gebruiken om waar mogelijk het beleid te verbeteren. Helaas is het niet mogelijk om iedere mail afzonderlijk te beantwoorden.

Bron: Nieuwsbrief Rijksoverheid

Deel dit nieuwsbericht