Waarom is er een Week tegen Kindermishandeling?
In Nederland groeien ruim 118.00 kinderen op in onveilige gezinssituaties. Samen hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten. In de Week tegen Kindermishandeling wordt aandacht gegenereerd, niet alleen voor de aard en omvang van het probleem, maar ook voor wat wij als professionals kunnen doen om de aanpak van kindermishandeling te versterken.
Thema 2017
Het thema van de Week tegen Kindermishandeling 2017 is ‘Verbind voor het kind’, omdat we samen de sterkste aanpak tegen kindermishandeling realiseren. Iedere professional is een onmisbare schakel en kan vanuit zijn expertise bijdragen aan een veiligere situatie.
Wat kun je nu al doen in aanloop naar de Week?
Je kunt nu al helpen door in je netwerk of op je website een vooraankondiging van de Week tegen Kindermishandeling te plaatsen. En meld vooral je initiatief of project aan via deze site: activiteit aanmelden.
Op deze site vindt je ook alle actuele informatie en de voorwaarden voor het aanmelden van uw activiteit.
Wat kan je in de week doen?
Je kunt een activiteit organiseren, bijeenkomsten bijwonen en de Week onder de aandacht brengen via uw sociale media-accounts.
Programma van de Week
Op maandag 20 november is de aftrap-bijeenkomst, onder voorzitterschap van Dolores Leeuwin.
De Week tegen Kindermishandeling worden lokaal en regionaal activiteiten georganiseerd. In het activiteitenoverzicht vind je verschillende activiteiten die te maken hebben met kinderen die mogelijk mishandeld of misbruikt worden. Denk aan bijeenkomsten op scholen over de (mogelijke) gevolgen van een vechtscheiding voor kinderen, theatervoorstellingen over hoe je kindermishandeling en huiselijk geweld kunt herkennen, bijeenkomsten voor professionals over geweld in gezinnen, met aandacht voor: preventief handelen, gezinnen in beter beeld krijgen én samenwerken voor een duurzame oplossing.
Welke vormen van mishandeling?
De activiteiten in de week kunnen betrekking hebben op alle vormen van kindermishandeling, of het nu verwaarlozing, mishandeling of seksueel misbruik betreft. Of dat kinderen getuige zijn van huiselijk geweld.