Het Financieel Dagblad (22 maart 2022):
Loes Ypma (BMK): ‘Grote investeerders gaan als stofzuigers door de branche om kleinere kinderopvangorganisaties op te kopen’
Door het hele land kopen investeerders organisaties in de kinderopvang op. Een deel van de sector en de Tweede Kamer wil een verbod op winstuitkeringen, zeker als de kinderopvang bijna gratis wordt.
- Het aandeel van de kinderopvang dat in handen is van grote investeerders is de afgelopen jaren opgelopen naar zo’n 15%.
- Een deel van de sector en de Tweede Kamer wil een verbod op winstuitkeringen in de sector, zodat het geld opnieuw naar de opvang gaat.
- Investeerders stellen dat een winstverbod hen niet direct raakt, omdat ze pas rendement maken bij de een latere verkoop van kinderopvang.
Grote investeerders gaan als stofzuigers door de branche om kleinere kinderopvangorganisaties op te kopen om ze later met veel winst te verkopen’, zegt Loes Ypma. Ze is voorzitter van Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), het deel van circa 40% van de markt dat werkt zonder winstoogmerk. Ze hoort van veel leden dat investeerders zoeken naar opkoopbare organisaties. Andere partijen bevestigen dat.
De rol van commerciële bedrijven in de kinderopvang is relevant nu de overheid knopen doorhakt over de toekomst van de sector. De sector wordt nu voor 70% betaald door werkgevers en overheid, maar het kabinet wil de opvang over enkele jaren voor 95% gratis maken. BMK ziet daarbij geen plaats voor investeerders die winsten wegsluizen. ‘Dat zou ten koste gaan van kinderen, ouders en de belastingbetaler.’ (…)
Lees het volledige artikel in het FD online.
Wat vindt de BMK van investeerders en private equity in de kinderopvang?
De BMK vindt dat investeerders en private equity niet thuis horen in een branche als de kinderopvang. Ouders mogen verwachten dat het geld dat zij betalen voor hun kind voor 100% wordt geïnvesteerd in hun kind. Dit geld hoort niet uit betaald te worden aan aandeelhouders of onttrokken te worden aan de organisatie bij verkoop. Dergelijke praktijken staan we toch ook niet toe in het onderwijs? Waarom mag het dan wel in de kinderopvang? Dit kost ouders, de branche en de overheid simpelweg heel veel geld. Geld dat geïnvesteerd had moeten worden in kinderen.
Maatschappelijke kinderopvangorganisaties doen dit al; zij investeren 100% in kinderen. Dus het kan echt anders!
Wil je meer weten over dit onderwerp, lees dan onze position paper ‘Investeren in kwaliteit’