Op 6 november gaat het basis-en voorgezet onderwijs staken. Wat betekent dit voor de kinderopvang? In het ‘Draaiboek Stakingen – de onderwijsstaking van 6 november’ zetten we een aantal vragen en antwoorden op een rijtje.
Waarom gaat het onderwijs staken?
De vakbonden (AOb, FNV, FvOv, CNV Onderwijs en AVS) en de werkgevers (PO-Raad en VO-raad) legden voor de zomer al een noodpakket van 423,5 miljoen euro voor het primair en voortgezet onderwijs om het lerarentekort te bestrijden. Dit als eerste stap naar een brede investering in het hele onderwijs. Tijdens de algemene politieke beschouwingen na Prinsjesdag werd duidelijk dat het kabinet niet extra wil investeren in onderwijs. Ondanks de toezegging van het kabinet op 1 november, om 460 miljoen euro extra uit te trekken voor het primair onderwijs roepen de onderwijsvakbonden alle leden in het primair en voortgezet onderwijs op om te gaan staken op 6 november.
Scholen die kampen met een tekort aan onderwijspersoneel en een gebrek aan vervangers, lossen deze problemen vooral op door minder les te geven. Op de middelbare school vallen veel lessen uit, terwijl op de basisschool kinderen naar huis worden gestuurd. In andere gevallen worden klassen samengevoegd of worden onbevoegden voor de klas gezet. Enkele scholen hebben inmiddels besloten dat kinderen structureel maar vier dagen in de week naar school kunnen.
Waar ligt de verantwoordelijk voor opvang als het primair onderwijs staakt?
Het bestuur van de school is verantwoordelijk voor de opvang van de kinderen op de stakingsdag. In eerste instantie regelt de school opvang op de school zelf. Dit kan door bijvoorbeeld medewerkers die niet staken in te zetten voor de opvang op school. Lukt het de school echt niet om opvang te regelen? Dan moet de school in ieder geval regelen dat leerlingen terecht kunnen bij een buitenschoolse opvang. De Minister van Onderwijs heeft in de beantwoording van Kamervragen over een eerdere staking duidelijk aangegeven dat scholen hier alleen voor kiezen als het echt niet anders kan.
Het primair onderwijs zal een beroep doen op de kinderopvang als het werk wordt neergelegd, maar de kinderopvang is niet verplicht om klaar te staan als het onderwijs een beroep doet op onze branche. De kinderopvang is gewend klaar te staan en toont zich vaak uiterst flexibel om opvang te regelen wanneer het nodig is, ook buiten de dagen, zoals studiedagen. Dat is niet meer vanzelfsprekend aangezien de kinderopvang zelf met een nog groter personeelstekort kampt. Opvang op de stakingsdag in november zal voor veel organisaties niet te regelen zijn. Als het onderwijs staakt ligt de verantwoordelijk voor de gevolgen bij het primair onderwijs, het is niet de verantwoordelijkheid van de kinderopvang dit op te lossen.
Lees meer vragen en antwoorden in het draaiboek.
Heb je vragen of opmerkingen, laat het ons weten!